15 nov. 2011

Parc eolian in valoare de 260 milioane de EURO la Pechea!-->AVIZAT!!!

Investiţiilor de miliarde de euro din industria energiei eoliene din România li se vor adăuga alte 260 de milioane de euro în următorii doi ani. Un gigant energetic cu venituri de 66 de miliarde de euro va construi un parc eolian de 150 de MW în localitatea Pechea din judeţul Galaţi, anunţă Money.ro.
După ce câteva dintre cele mai mari companii energetice din lume au investit în eolienele din România, pe piaţa locală intră şi liderul mondial din energie electrică. Compania Electricite de France – EDF va construi, în parteneriat cu o companie grecească mult mai mică, un complex eolian de 150 de MW în localitatea Pechea. Proiectul, denumit Centrala Electrică Eoliană Pechea-Rediu, a fost avizat luna trecută de către Agenţia de Reglementare în Energie.
Compania de proiect, deţinută în proporţie de 90% de EDF, se numeşte Galaţi Eol Sud, iar parcul eolian va necesita o investiţie de 267 de milioane de euro şi va fi finalizat în prima jumătate a anului 2013. Galaţi Eol Sud a fost înfiinţată acum doi ani de către EDF şi grecii de la Renewable Energy Technology&Development Energy and Technical Societes Anonyme şi nu a avut activitate până la începutul acestui an. EDF este cea mai mare companie din lume din domeniul energiei electrice, cu o prezenţă pe toate continentele, deservind 37 de milioane de oameni şi generând venituri de 66 de miliarde de euro.
Un domeniu care atrage unele dintre cele mai mari investiţii din economia românească Agenţia de Reglementare în Energie a mai avizat, tot luna trecută, un alt proiect eolian, de 35 de MW, denumit Baia 3, care va fi construit în localitatea Baia din judeţul Tulcea. Deşi mult mai mic, parcul eolian va fi finalizat mai târziu cu un an decât cel al francezilor de la EDF. Proprietarul este un offshore cipriot iar investiţia totală se estimează la 45 de milioane de euro.
Energia eoliană este domeniul care atrage, în ultimii ani, unele dintre cele mai mari investiţii din economia românească. Estimările specialiştilor de la Ministerul Economiei arată că, până la sfârşitul lui 2011, în ţară vor fi instalaţi 1.000 de MW eolieni. Dobrogea este zona în care mai multe companii energetice de top au anunţat investiţii masive în eoliene. În această parte a ţării sunt instalaţi deja 600 MW, iar alte câteva mii sunt în stadiul de execuţie sau proiect. Asociaţia pentru energie eoliană apreciază că în 2012 vor fi construite centrale cu o putere de 1.335 MW, iar în 2013 capacitatea de producţie va fi suplimentată cu încă 1.508 MW, astfel că în România va exista o capacitate de producţie din surse eoliene de 4.013 MW. Printre investitorii în energia eoliană românească se numără giganţi europeni precum Enel, CEZ, Iberdrola, EDP, E.ON iar acum EDF.
La nivelul UE, capacitatea totală de producţie în turbine eoliene era la finele anului trecut de 84.074 MW.Germania are cea mai mare capacitate de producţie de energie eoliană din UE, de 27.214 MW, conform datelor de la finele anului trecut, urmată de Spania, cu 20.676 MW, Italia (5.797 MW) şi Franţa (5.660 MW). Construcţia unui MW eolian necesită o investiţie de 1,5 – 1,7 milioane de euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu